Şevket DEMİREL İş Adamı

Türk sanayisine ve ekonomisine kattığı değer yanında, eğitime yaptığı hizmetlerle de anılan, Isparta için durmadan çalışan, üreten, istihdam yaratan, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in ismini taşıyan üniversitemize sunduğu fiziki imkânlar ile de adından söz ettirmiş, hayırseverliği ile ünlü iş adamı Şevket DEMİREL’e; iş dünyamıza kattığı değer, eğitime verdiği önem yanında, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne sunduğu maddi ve manevi tüm destekler için SDÜ Senatosu tarafından 11.02.1998 tarih ve 87/10 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.

11.02.1998

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel, 1926 yılında Isparta’da doğdu. 1950 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Demirel, 1950-1954 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde Etüd Ekip Şefi ve Merkez Proje Grup Şefi olarak görev aldıktan sonra, 1954-1956 yılları arasında askerlik görevini yerine getirdi. 1956 yılında kuruculuğunu üstlendiği Terakki Kollektif Şti.’de 1995 yılına kadar Hissedar ve Müdür olarak görev alan Demirel, 1969 yılında kuruculuğunu üstlendiği Orma A.Ş.’de (Orma Orman Mahsülleri Entegre San. ve Tic. A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Aza olarak görev aldı. 1969-1970 yılları arasında da Haymak Döküm ve Fitings Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.
1970 yılında kuruculuğunu üstlendiği Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Aza görevini sürdüren Şevket Demirel, 1990 yılından Elmataş Puccinelli Göller Bölgesi Meyve ve Sebze Değ. San. Tic. A.Ş.’de, 1991 yılından beri ise Elma-su Elma ve Diğer Meyveler Özü Suları San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini icra etti. 1996 yılında Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Aza oldu. Demirel, 2003 yılında Ozf Orkav-Zanzi-Frutaş Bodur Meyvecilik Yönetim Kurulu Başkanlığına, 2008 yılında da Göltaş Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası oldu. Çalışma hayatının yanı sıra 1958-1959 yıllarında Demokrat Parti Isparta İl Başkan Yardımcısı ve İl Başkanı, 1961-1980 yılları arasında Adalet Partisi Isparta İl Başkanı göreviyle siyaset hayatında da yer aldı. 1984-1986 yılları arasında Isparta Kuruculuğunu üstlendiği Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın Müteşebbis Heyet Başkanlığı,1984 yılından beri Isparta Yüksek Öğretim Vakfı Başkanlığı, 1997 yılından beri Türk Eğitim Derneği Isparta Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Eğitim Taahhüt ve Tic. A.Ş. Kurucusu ve Başkanlığı görevini yürüten Demirel, 1987-1995 yılları arasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis Başkanlığı yaptı.
2009 yılında kuruculuğunu üstlendiği Demirel Vakfında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Demirel’in, çeşitli alanlarda aldığı ödülleri ve kendisi tarafından kaleme alınan dört adet kitabı bulunuyor. Evli ve dört çocuk sahibi olan Şevket Demirel 9 Mayıs 2016 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
Şevket DEMİREL