Rauf DENKTAŞ KKTC Cumhurbaşkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Rauf DENKTAŞ’a Kuzey Kıbrıs’taki Türk düşmanlığına karşı Kıbrıs Türklerinin direnişine öncülük etmesi, Kıbrıslı Türklerin sorunlarını, acılarını, haklarını dünya siyasetinde en iyi savunmuş devlet adamı olması, Kıbrıs Türklerinin haklı davası için özel ve siyasi yaşamında verdiği mücadele, yaşamı boyunca Kıbrıs sorununu ve anılarını kaleme aldığı ulusal ve uluslararası düzeyde 50’den fazla kitabı, KKTC’nin kurucusu ve uzun yıllar cumhurbaşkanı olan başarılı devlet adamı nitelikleri nedeniyle, ”Uluslararası İlişkiler alanında” SDÜ Senatosu tarafından 17.02.1999 tarih ve 100/2 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.

17.02.1999

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs'ta doğdu. 1947 yılında Lincoln's Inn'de tahsilini tamamlayan Denktaş, aynı yıl Kıbrıs'a dönüp avukatlığa başladı; 1957 yılının sonlarında Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu Başkanlığına seçildi. Denktaş, iki arkadaşı ile birlikte Kasım 1957 yılında Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu ve 1958’de büyük ölçüde artan EOKA saldırıları karşısında Türk Mukavemetinin etkili şekilde görev yapmasını sağladı. 1960’da yeni kurulan Ortaklık Cumhuriyetinde Cemaat Meclisi Başkanlığı ile İcra Komitesi Başkanlığına seçilen Rauf Denktaş, 5 Temmuz 1970 tarihinde yapılan genel seçimlerde yeniden Türk Cemaat Meclisine Meclis Başkanı seçildi. 16 Şubat 1973 tarihinde Kıbrıs Türk Toplumu tarafından yeniden Başkan seçilen Rauf Denktaş, 28 Şubat 1973'te gerekli andı içtikten sonra Kıbrıs Cumhurbaşkan Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı olarak göreve başladı. 13 Şubat 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilan edilmesinin ardından Devlet ve Meclis Başkanlığında da görev alan Denktaş, anayasanın gerekleri doğrultusunda 1976 yılı seçimlerinde devlet başkanlığına getirilmiştir. 1981 yılı seçimlerinde ikinci kez iktidar olan Denktaş, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinin ardından yeniden cumhurbaşkanlığı görevine getirilmiştir. 1990 ve 1995 yıllarında yapılan seçimlerde de ikinci ve üçüncü kez cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Üç kez revize edilen Annan planı sürecinin ardından 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.
Rauf Denktaş'ın bugüne dek yayınlanmış 50 kitabı ve bir film senaryosu (İşgal Altında) var. Yazarlık ve fotoğrafçılığı hobi olarak gören Denktaş Amerika, İngiltere, Avusturalya, İtalya, Türk Cumhuriyetleri, Polonya, Fransa, Avusturya ve Türkiye Cumhuriyetinde fotoğraf sergileri açtı. Sayısız konferanslar veren Denktaş birçok üniversiteden ödüller ve fahri doktora ve profesörlük payeleri aldı. KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 13 Ocak 2012 Cuma günü vefat etti.
Rauf DENKTAŞ