Justin Mc CARTHY Prof. Dr.

Amerikalı Tarihçi-Akademisyen Prof. Dr. Justin Mc CARTHY’e; nüfus bilimi üzerine çalışmaları, Ermeni soykırımı iddiaları üzerine duyarlı ve tarafsız duruşu, konu hakkında pek çok çalışma, kitap ve konuşmaları ile Türk Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi görevindeki icraatları, Türk-Ermeni sorununa bakış açısı, tarihi gerçekleri, Ermeni meselesini objektif bir tavırla ve tarafsız bir biçimde eserlerinde anlatan akademik kimliği nedeniyle, SDÜ Senatosu tarafından 23.11.2000 tarih ve 130/2 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.

23.11.2000

19 Ekim 1945 tarihinde doğan Amerikalı tarihçi bir akademisyendir. Nüfus bilimi üzerine de çalışmaları ile ünlü Profesör, Louisville Üniversitesi'nde tarih profesörlüğünün yanında Ermeni soykırımı iddiaları üzerine duyarlı ve tarafsız duruşu ile pek çok çalışma ve kitaplar yayınlamıştır.
Türk Araştırmaları Enstitüsü yönetim kurulu üyesi görevinde bulunmuştur. Özellikle Balkanlar, Osmanlının son dönemleri ve Ortadoğu tarihleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Yazdığı eserlerde, yurtdışında ve Türkiye'de katıldığı çeşitli toplantı ve söyleşilerde Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan olayları bugüne kadar tartışılardan farklı bir perspektifle değerlendirmeye çalışmış; Türk- Ermeni sorununa bir Amerikalı olarak şimdiye dek hiçbir yabancının bakamadığı bir bakışla anlatmıştır.
McCarthy, ABD'nin Kentucky Eyaletinde bulunan Louisville Üniversitesi (University of Louisville)'nde akademik çalışmalarını sürdürmekte ve ülkemize de çeşitli konferanslar ve etkinlikler dâhilinde davet edilip; yakın tarihimiz hususunda konuşmalar yapmaktadır. McCarthy, Boğaziçi Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından kendisine takdim edilen fahri doktora payesi sahibidir. Türkiye ve Osmanlı Devleti ile yapmış olduğu çalışmalarda tarihi gerçekleri, Ermeni meselesini objektif bir tavırla ve tarafsız bir biçimde eserlerinde anlatan öğretim üyesi Justin Mc Carthy’e SDÜ Senatosu tarafından 23.11.2000 tarih ve 130/2 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.
Justin Mc CARTHY