Hülya KOÇYİĞİT Sinema Sanatçısı

Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyetle başlayan sosyo-ekonomik kalkınma ve modernleşme çabasında filmleri ve sanatçı kişilikleriyle Türk Sinemasının bir dönemine damgasını vurması; sinema sanatının halkımıza benimsetilmesi ve sevdirilmesine büyük katkılar sağlaması; başarıları ve tutarlı davranışlarıyla Güzel Sanatlar Fakülteleri Sinema-Televizyon Bölümlerince sinema sanatında sürekli referans gösterilmeleri ve ayrıca toplumsal hayatın içinde modern Cumhuriyet kadınını temsil etmeleri nedeniyle Sinema Sanatçısı Hülya KOÇYİĞİT’e Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosu’nun 30.03.2006 tarih ve 219/12 nolu kararı ile; “Sinema Sanatı” alanında Fahri Doktora payesi verilmiştir.

30.03.2006

Türk sineması, televizyon ve dizi oyuncusu Hülya Koçyiğit, 12 Aralık 1947 yılında İstanbul‘da dünyaya geldi. Ankara Devlet Konservatuarı‘nda tiyatro eğitimi almaya başladı. “Bir Yetim’in Hasreti” filminin setinde Muhterem Nur‘un da aralarında olduğu dönemin ünlü oyuncularıyla tanışma fırsatı buldu. Daha sonra Metin Erksan‘ın Çocuk Hırsızları filminde oynaması için seçilmesi sayesinde ünlü yönetmenle tanışma fırsatı bulan Koçyiğit için bu tanışıklık hayatının dönüm noktası oldu. Koçyiğit, Metin Erksan ve David E. Durston‘ın yönetmenliğini yaptığı 1963 tarihli Susuz Yaz filmiyle başarı yakaladı. Erksan’a Berlin Altın Ayı ödülünü kazandıran film, başarısıyla uzun süre konuşuldu.
Berlin Altın Ayı ödüllü Susuz Yaz filmiyle oyunculuk kariyeri başlayan Koçyiğit, 200’ün üstünde filmde ve 10 TV dizinde rol aldı. Kültür Bakanlığı’nca yurt dışında düzenlenen “Türk Film Haftaları”‘nda ülkemizi en çok temsil etmiş sinema sanatçısı olan Koçyiğit, birçok ödülün de sahibi oldu. Kurbağalar, Gelin, Düğün, Diyet üçlemesi ve Derman, Koçyiğit’in önemli filmlerinden birkaçıdır.
Filmleri Yunanistan, İran, Mısır, Lübnan, Cezayir gibi değişik ülkelerde gösterildi. 1965-1974 arasında tüm filmleri Yunanistan’da sinemalarda oynatıldı. 1983 yılı yapımı “Derman” filmi 5 kıtada oynatılan, 1985 yılında yapılan “Kurbağalar” filmi ise yabancı televizyon kurumlarına satılan ilk Türk filmidir.
1987’de de Anavatan Partisi’nden İzmir’den milletvekili adayı oldu ama 115 oyla seçimi kaybetti. 1998 yılında “Son Çare” adlı 1,5 yıl süren bir TV haber programı yaptı.
1991‘de devlet sanatçısı seçilen Koçyiğit, 1991–1992‘de kurucusu olduğu Sinema Oyuncuları Derneği‘nin başkanı oldu. Dört yıl boyunca sürdürdüğü başkanlık görevinden sonra yönetim kurulunda çalışmaya başlayan Koçyiğit, bir dönem siyasi çalışmalar içinde de bulundu.
Hülya Koçyiğit, 3 Nisan 2013 tarihinde Ak Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesine Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak girdi.
SDÜ Senatosu tarafından 30.03.2006 tarih ve 219/12 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.
Hülya KOÇYİĞİT