Cahit BERKAY Müzisyen

1965 yılında başladığınız profesyonel müzik yaşamınız boyunca, Türk gençliğine ve müziğine kazandırdığınız yeni soluk, dünün ve bugünün gençlerine rol model olan başarılı sanat yaşamınız, yarattığınız çok sayıdaki film, dizi ve belgesel müzikleriyle Anadolu ve Türk müziğini ulusal ve uluslararası sanat camiasındaki temsil gücünüz, milyonlarca kişiyi etkisi altına alan “Anadolu Rock” türünün ülkemizdeki ilk temsilcilerinden biri oluşunuz, müzik yolu ile Türk folklorunu dış dünyaya tanıtmanız ve tüm bu sanat çalışmalarınızın ülkemize sunduğu değerler, almış olduğunuz pek çok ulusal ve uluslararası ödül, Anadolu ezgileri ile folklorunu kullanarak evrensel müziğe kattığınız yenilikler nedeniyle Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin teklifi ve Üniversitemiz Senatosunun 20.12.2018 tarih ve 500/21 sayılı kararı ile şahsınıza “Fahri Doktora” payesi takdim edilmiştir. Süleyman Demirel Üniversitesi ailesi olarak, entelektüel, girişimci ve çok yönlü bakış açınızla Türk müziğine ve sanatımıza kattığınız değerin bundan sonraki yıllarda da artarak devam etmesini temenni eder; başarılar dileriz.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

20.12.2018

Abdullah Cahit Berkay, 3 Ağustos 1946 tarihinde Isparta Senirkent’te dünyaya geldi. 1959 senesinde ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Berkay, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi.
1960-65 yılları arasında amatör müzik yapan Berkay, 1965 senesinde Selçuk Alagöz orkestrasında profesyonel müzik kariyerine başlamış oldu.
“Moğollar” isimli müzik grubunun kurucularından biri olan Cahit Berkay, yaptığı film ve dizi müzikleri ile hafızalara kazındı. 1974 yılında sinema dünyasına giren Berkay, 200’ e yakın film müziği besteledi. Anadolu müziğinin efsane ismi, küçük yaşlarda mandolin çalarak başladığı müzik yaşamında 55 yıldır başarılı çalışmalar ile adından söz ettirerek, ülkemizin müzik kültürüne ve tarihine yön verecek çalışmalar ile gündemdedir.
Anadolu’nun farklı yörelerinin ezgilerini, kendine özgü üslubu ile harmanlayarak bizi, bize, bizim ezgilerimizle anlatan, hikâyesi olan besteler ile dünün ve bugünün gençlerinin gönlünde taht kurmuş bir müzisyendir. Türk müzik tarihine pek çok bestesi ile iz bırakan Cahit Berkay, besteleri ile Türk folklorunu ulusal ve uluslararası çapta tanıtmış bir sanatçıdır. “Anadolu Rock” müziğinin ülkemizdeki ilk ve en önemli temsilcilerinden biri olan sanatçımız; müziğin evrensel boyutunu hümanist yönüyle ve kaynağını türkülerden alan bir anlayış ile birleştirebilmiş pek çok ödülün de sahibi, nadir müzisyenlerimizdendir.
20.12.2018 tarih ve 500/21 sayılı Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosu kararı ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.
Cahit BERKAY