Binali YILDIRIM Türkiye Cumhuriyeti Son Başbakanı ve TBMM 28. Başkanı

Ülke idaresinde üst düzey yönetici olmanın ötesinde milletimizin her kesimi ile iletişim kurabilen, Türkiye’nin dünya devletleri arasında itibarının artması için altyapıdan devletimizin kurumsal kimliğinin güçlenmesine kadar birçok alanda her türlü gayreti gösteren bir lider olduğunuz milletimizin de malumudur. Parlamenter sisteminin son başbakanı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk meclis başkanı olarak, yerel yönetimlerden devletin çeşitli kademelerine uzanan yönetici, bürokrat, milletvekili ve bakanlık görevlerini de içeren başarılı hizmet yolculuğunuzda; milletimiz adına ses getiren çalışmalar yapmış olmanız, özellikle ulusal ve uluslararası arenada ulaştırma ve haberleşme alanında gerçekleştirdiğiniz projelerle Türkiye’nin muasır medeniyetler arasında yer alma çabasına yaptığınız katkılar Süleyman Demirel Üniversitesi açısından da takdire şâyan bulunmaktadır. Yapmış olduğunuz tüm bu görevler sırasında, ülkemiz gençliğine ilham veren başarılı devlet adamı ve siyasetçi kimliğiniz, memleket meselelerine karşı duyarlılığınız, vatana hizmet aşkınız, bugüne dek ülkemize kazandırdığınız önemli ulaştırma ve haberleşme yatırımları ve bunun için uluslararası alandaki yoğun çabalarınızdan dolayı Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı’nın teklifi ve Üniversitemiz Senatosunun 06.02.2020 tarih ve 531/14 sayılı kararınca şahsınıza “Fahri Profesörlük Payesi” verilmesi kararlaştırılmıştır. Bundan sonra da durmadan ve yorulmadan memlekete hizmet yolunda yapacağınız çalışmalarda üstün başarılar diler; takdir, minnet ve saygılarımızı sunarız.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

06.02.2020

20 Aralık 1955 tarihinde Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Kayı Köyü'nde dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1978 -1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990-1991 yılları arasında İsveç’te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütüne bağlı Dünya Denizcilik Üniversitesinde denizde can ve mal güvenliği yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsü İşletmelerinde genel müdürlük görevi yaptı. Bu görevi sırasında, İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. 1999 - 2002 yılları arasında gemi işletmeciliği ve armatörlük yaptı. 3 Kasım 2002 genel seçiminde Ak Parti İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girerek 58’inci ve 59’uncu Ak Parti hükümetlerinde Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. 22 Temmuz 2007 genel seçiminde Ak Parti Erzincan Milletvekili seçildi ve 60’ıncı Ak Parti hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti.
12 Haziran 2011 genel seçiminde Ak Parti İzmir Milletvekili seçildi ve 61’inci Ak Parti hükümetinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabinedeki görevini sürdürdü. Kasım 2015’teki genel seçimlerde tekrar Ak Parti Erzincan Milletvekili seçildi ve 64’üncü Hükümette yeniden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak yer aldı. Mayıs 2016’da yapılan olağanüstü kongrede AK Parti Genel Başkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 65’inci Hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Başbakanlık görevini üstlendi. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Ak Parti İzmir Milletvekili seçildi. Seçimlerin ardından hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Başbakanlığın yürürlükten kaldırılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak tarihe geçti. 12 Temmuz 2018 - 18 Şubat 2019 tarihleri arasından 28’nci TBMM başkanı olan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ilk meclis başkanı olarak görev yapmıştır. Devletin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru birlik ve beraberliğine yönelik üstün başarılarından dolayı 13 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından devlet şeref madalyası tevdi edilmiştir.
Binali YILDIRIM