Selçuk YAŞAR Yaşar Holding, Onursal Başkanı

TÜSİAD’ın kurucuları arasında yer alan, Türkiye’nin ilk özel sektör süt fabrikası Pınar’ı, ilk özel sektör entegre et tesisi Pınar Et’i, ilk kültür balığı tesisi Pınar Deniz’i kuran ve Türkiye’nin ilk pet ambalajlı su şişeleme fabrikası Pınar Su’yu açan, girişimci ve başarılı iş adamı kimliği ile Türkiye’ye geniş ufuklar açmış ve 1998’de ‘‘Devlet Hizmet Madalyası’’ ile ödüllendirilmiş, Türk sanayisine ve ticaret hayatına pek çok ilki getiren işadamı Selçuk YAŞAR’a sadece iş dünyasına değil; sanat, kültür ve eğitim dünyasına sunduğu katkılar nedeniyle SDÜ Senatosu tarafından 27.08.2001 tarih ve 141/6 sayılı karar ile “Fahri Doktora” payesi verilmiştir.

27.08.2001

Yaşar Holding A. Ş. ’nin kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, 17 Ocak 1925 yılında Rodos’ta dünyaya geldi. 1943 yılında İstanbul Saint Joseph Lisesini birincilikle bitiren Yaşar, 1948 yılında İzmir Ticari İlimler Yüksekokulundan mezun oldu. Sanayi dalında bir çok yatırım yapan Selçuk Yaşar, 1954 yılında Türkiye’nin ilk boya fabrikası DYO’yu kurdu. Bunun yanında 1965 yılında ilk mikronize maden tesisi, 1968 yılında ilk matbaa mürekkepleri üretimi,fabrikası (DYOSAD) aynı yıl ilk özel sektör bira fabrikası (Türk-Tuborg), 1974 yılında ilk 1100 yataklı turizm tesisi,(Çeşme Altınyunus Oteli), 1975’te ilk özel süt fabrikası (Pınar süt), 1978’te ilk özel sektör kağıt fabrikası (Viking kağıt), 1984’te ilk kaynak suyu şişelemesi (Pınar su), 1985’te ilk kültür balığı tesisi (Pınar deniz), ilk özel sektör entegre et tesisi (Pınar et), 1997 yılında da ilk entegre hindi tesisini kurdu. Sosyal sorumluluk projelerinde de sık sık yer alan Yaşar, ilk özel sektör resim yarışması (DYO-Yaşar Eğitim ve Kültür Vakıf), İlk özel sektör resim müzesini de açtı. Uzun yıllar Danimarka’nın İzmir Fahri Baş Konsolosluğu görevini yürüttü.
Pek çok öğretim kurumuna maddi, manevi destek veren Yaşar, Bademler’de Türkiye’nin ilk özel köy tiyatro binasını, İzmir Karşıyaka’da Selçuk Yaşar Alaybey İlköğretim Okulunu, Bayraklı’da Durmuş Yaşar İlköğretim Okulunu ve Bornova’da Selçuk Yaşar Boyacılık Endüstri Meslek Lises’ni ve Alaçatı’da Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Alaçatı Çok Programlı Lisesini inşa ettirdi. Selçuk Yaşar bir dönem Ege Ekspres Gazetesini ve Devir Dergisini ve Gazete Ege’yi çıkarmış olup, Ege TV’nin de kurucuları arasında yer alır. Yaşar, aynı zamanda TÜSİAD Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği ile ESİAD Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin kurucularındandır. Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nı ve Yaşar Üniversitesini de kuran Yaşar, Boya Sanayicileri Derneği Danışma Kurulu (BOSAD) üyesidir.
Selçuk YAŞAR